Tabouleh og baba ghanoush

baba ghanoush feature photo

Jeg tror, de fleste har en række madvarer eller retter som vækker en særlig følelse i dem. Smagen, konsistensen, duften eller måden den er anrettet på, kan sende en tilbage til et minde eller sætte stemningen for middagen. Sådan har jeg det med baba ghanoush. Den cremede konsistent og den lette smag af brændt sesam fra tahin er helt særlig. For mig er den bløde smag af umami, som frigives når auberginen får god varme, et fantastisk eksempel på comfort food, og jeg tror primært det er de sociale konventioner der forhindrer, at jeg spiser det med ske, direkte fra skålen.  Jeg bruger trods alt et stykke brød til at dyppe. Det fine ved baba ghanoush er også, at uanset om man spiser det på et egyptisk hotelresort eller en Michelin-anbefalet restaurant på Manhattan, så kan det næsten ikke gå galt. Det der oftest varierer, er hvor cremet man foretrækker den. Jeg kan personligt godt lide, at den ikke er blendet fuldstændig glat, men det er op til smag og behag.

tabouleh

Opskriften på den mellemøstlige persillesalat med couscous eller bulgur, tabouleh, er min egen og den på baba ghanoush er lavet med udgangspunkt i den opskrift, som Nadia fra Foodfanatic har lavet. Dog med den forskel, at jeg bager hvidløgene sammen med auberginerne, for at give en lidt mere sød og blød hvidløgssmag. Det skarpe hvidløg hører ikke til i baba ghanoush efter min overbevisning. Server tabouleh og baba ghanoush som tilbehør eller som starter inden hovedretten med lune grovpitabrød. Baba ghanoush går også fint sammen med agurkestave, gulerødder eller lignende hvis du vil undgå brødet. Du kan også gå all in og lave et marokkansk gilde med små pirogger fyldt med spinat og ost, en skarp harissa og kød stegt i tagine.

Tabouleh (persillesalat)

4 personer

4 – 5 gode håndfulde bredbladet persille, skyllet grundigt

1 håndfyld mynte

1 rødløg

½ agurk

1 dl grov bulgur

1 citron

Olivenolie

Salt/peber

Granatæblekerner til pynt

Kog bulguren i ca. 2,5 dl vand i ca tyve minutter eller til den er mør. Hak imens persille og mynte. Halver agurken og skrab kernerne ud med en teske. Skær agurk og rødløg i små tern. Lad den færdigkogte bulgur køle og miks bulgur med urter, agurk og rødløg. Smag en dressing til af citronsaft, olie, salt og peber og hæld over salaten. Drys med granatæblekerner inden servering.

tabouleh_3

Baba ghanoush

4 personer

2 mellemstore auberginer eller 3 små

3 fed hvidløg

2 tsk tahinpasta

½ tsk spidskommen

½ tsk koriander

1 citron

½ – 1 dl olivenolie

Salt/peber

Bredbladet persille

Skyl og halver auberginerne. Prik skindsiden godt med en gaffel og placer de halve auberginer på en bageplade med bagepapir med skindsiden opad. Læg hvidløgsfed, stadig i skallen, på pladen sammen med auberginerne. Bag auberginer og hvidløg ved 200 grader i ca. en halv time, eller til skindet er godt rynket og indmaden er blød. Lad auberginerne køle af og skrab indmaden ud. Pres hvidløg ud af skallerne og føj til auberginerne. Tilsæt tahin, krydderier, citronsaft fra en halv citron samt 2/3 dl olie og blend til en ønsket konsistens. Smag til med salt, peber og eventuelt mere citron. Stænk lidt ekstra olie over dippen og pynt med persille inden servering.