Hybenkompot

kompot feature photo

Jeg husker min mormor for mange ting. Blandt andet den rosencreme hun altid brugte og de pebermyntechokolader hun altid havde med i tasken. Da vi tømte hendes lejlighed, fandt vi ikke mindre en seks fulde æsker chokolade gemt inde bag Tranquebar-stellet. Alle dele af stellet naturligvis mærket på undersiden med den røde neglelak hun markerede alle ting med.

Noget andet jeg også husker, er hvordan hun spiste hybenpulver. Noget min mor også gør, og som jeg også er begyndt på. Det er egentlig ikke fordi det er den store gastronomiske oplevelse, sådan en skål A38 med hybenpulver, men det skulle antageligvis være smækket med vitaminer og kostfibre.

Jeg bilder mig selv ind, at hybenkompot på samme måde har lidt mere at byde på, end blot end hvinende sød smag og smattet frugtfornemmelse. Hyben vokser de fleste steder og det er derfor på ingen måde en dyr ting at kaste sig ud i. De hyben jeg har brugt til denne portion, er plukket på stranden ved mine forældres sommerhus, men der findes jo hybenbuske de fleste steder.

kompot postphoto 2

Eneste ulempe ved hyben er at det tager pokkers lang tid at rense dem. At rense hyben er et projekt der enten får en helt ned i tempo og ind i en nærmest meditativ tilstand, eller også gør det en stresset og sindssygt frustreret – det handler nok om temperament. Et trick er at sørge for at plukke hyben inden de bliver alt for modne og bløde. Et andet trick er at skære toppen af og grave kernerne ud med spidsen af kniven. Uanset hvad, så skal man væbne sig med et par skåle med vand, en kniv og en god portion tålmodighed. Bemærk at kernerne flyder ovenpå. Så fyr de rensede hyben i en skål med vand og rør lidt rundt. Så burde de sidste kerner flyde op på toppen og være lige til at fjerne.

Jeg kan godt lide at der er tekstur i en kompot, men vil man have den helt glat, kan man give den et par gange med en stavblender. Når den er kølet af, bliver den også tykkere end den er varm. Denne hybenkompot smager fantastisk på yoghurt. Den kan også bruges på pandekager, til et stykke god ost eller på en nybagt bolle. Da den er sukkerfri, er den ikke sød som klassisk marmelade, men kan naturligvis smages til alt efter temperament.

kompot postphoto

Hybenkompot

Til 2 store glas

1 kg renset hyben, skåret i kvarte

1 dl usødet æblemos

2 tsk citronsaft

½ liter vand

2 vanillestænger

6 spsk honning

Kom de rensede hyben, æblemos, vand og flækkede og halverede vanillestænger i en gryde og kog op. Lad kompotten koge ved jævn varme i et kvarter. Kom citron i og honning efter smag. Lad den koge ind til passende konsistens. Cirka en halv time. Lad kompotten køle lidt af inden den kommes på skoldede glas. Hvis det ønskes kan man komme en teske atamon i kompotten for en længere holdbarhed.